Najbliższe wydarzenie:listopad 2024

RESTAURACJA NUTA – Laureat Gali Luksusowa Marka Roku 2023

Warszawska restauracja NUTA, jako jedyna w stolicy, otrzymała w 2023 r. gwiazdkę Michelin. Szefem Kuchni jest wielokrotnie nagradzany Andrea Camastra.

Camastra z lekkością bawi się tradycyjnymi, polskimi smakami, nadając im elegancki charakter. Kuchnia Nuty to połączenie nowoczesnych technik z tradycyjnym rzemiosłem, które tworzą synestezje doznań kulinarnych, zapachowych i wizualnych. To wszystko co najlepsze z połączenia kuchni polskiej i włoskiej z zadziornym azjatyckim twistem. W menu Nuty gościły już klasyki takie jak amouse-bouche z ruskim pierogiem, zredefiniowana rurka z kremem, mizeria przypominająca pralinę i ryba po grecku w odsłonie fine dining.

Restauracja NUTA to miejsce, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością, a smaki stają się dziełem sztuki.

Andrea Camastra – jeden z najbardziej utalentowanych i uhonorowanych szefów kuchni w Polsce i na świecie. Od 2015 roku członek „Oxford Encyklopedia Osobistości Rzeczpospolitej Polskiej” – tytuł przyznany mu za całokształt dotychczasowych osiągnięć w dziedzinie kulinarnej, a obecnie również magister Uniwersytetu Oxford. Propagator nowatorskiej techniki gotowania „note-by-note” (nuta-po-nucie), która sięga po czyste związki, ekstrakty oraz pojedyncze cząstki smaków i zapachów, pozyskiwane z naturalnie występujących w przyrodzie składników. Prof. Hervé This, twórca kuchni molekularnej, uznał Andrea Camastrę za następcę legendarnego Ferrana Adrii z restauracji El Bulli. W 2015 r. uznany przez przewodnik Gault&Millau Polska za „Szefa Kuchni Przyszłości”, a w 2017 r. za „Szefa Kuchni Roku”. Andrea Camastra znalazł się również na liście 100 Best Chefs in the World 2019 wg. prestiżowego francuskiego magazynu „Le Chef”. W roku 2020 rząd Republiki Włoskiej i włoskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych umieściły Andreę Camastrę na liście najbardziej utalentowanych i odnoszących największe sukcesy włoskich profesjonalistów na scenie międzynarodowej ostatniego stulecia. Były właściciel restauracji Senses, pięciokrotnie uhonorowanej gwiazdką Michelin za sprawą autorskiego polsko-włoskiego menu. Senses jako pierwsza restauracja w Polsce znalazła się także na prestiżowej liście 50 Best Discovery.

Copyrights 2022 by Luksusowa Marka Roku. All right reserved

Strona korzysta z plików „Cookies” – plików tekstowych umieszczanych na Państwa komputerze usprawniających korzystanie ze świadczonych przez nas usług. Pliki Cookies można wyłączyć zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach Cookies znajdą Państwo w Polityce Prywatności.

Zamknij